Utusan Pertama Bertemu Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam

Wednesday, April 7, 2010 ·

UTUSAN PERTAMA BERTEMU RASULULLAH Sollallahhu'alaihiwasallam

Dalam keadaan dan suasana pahit yang dihadapi oleh Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dan para sahabat baginda, satu perutusan dari luar Makkah telah datang menemui Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dengan tujuan hendak mempelajari Islam secara dekat.

Perutusan seramai 12 orang itu adalah penganut agama Nasrani dari Negeri Habsyah yang telah mengiringi Jaafar bin Abi Talib sekembalinya dari Habsyah selepas peristiwa hijrah yang pertama.

Apabila mereka bersemuka dengan Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dan melihat budi pekerti serta tingkah laku baginda di samping mendengar beberapa potongan ayat al-Quran, tanpa berlengah mereka lagi mereka terus memeluk agama Islam.

Apabila berita ini sampai kepada Abu Jahal, ia meluru datang menemui perutusan tadi sambil berkata, "Belum pernah kami melihat perutusan yang dungu seperti kamu. Kamu dikirim untuk menyiasat berkenaan orang ini (Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam), belum sempat kamu meletak punggung ke lantai, kamu sudah beriman dengannya".

Serentak perutusan itu menjawab, "Selamatlah kamu, kami tidak mahu mengikut jejak langkah kamu. Kami mempunyai pendirian kami sendiri, dan ikutlah apa yang kamu mahu, kami tidak mahu melepaskan peluang kebajikan ini".

USTAZ AHMAD FIRDAUS BIN ISMAIL
PEGAWAI PENASIHAT AGAMA
KETUA
UNIT DAKWAH DAN PEMBANGUNAN INSAN
CENTRE for ISLAMIC THOUGHT AND UNDERSTANDING
UITM TERENGGANU
TEL : 09-8400313 / 1313

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Message

Komen Terkini

    Recent Comments Widget by Jom Bina Belog

Logo

Logo
    Ya Allah tambahkanlah bagi kami rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar dunia dan akhirat. Ya Allah terima kasih atas kehidupan kami, nafas kami, rezeki kami & segala2nya yang kau limpahkan kepada kami, kami mohon seandainya kami tak memiliki cukup waktu untuk membahagiakan orang tua kami, adik-beradik kami, jiran2 kami, sahabat2 kami dan orang2 yang kami sayang, satu pinta kami bahagiakan mereka dengan kasih sayangMu, berikan juga kami kekuatan untuk menghadapi hari2 kami. Ya Allah menangkanlah perjuangan saudara-saudara kami di Libya, Syria, Yaman, Mesir, Tunisia, Afganistan, Iraq, Palestine, Myanmar dan di seluruh dunia tumbangkanlah musuh-musuhMu yang telah menindas mereka. Aaminn... "Sesungguhnya, solatku, ibadahku, hidup dan matiku, aku serahkan hanya kepada Allah Ta'ala yang mentadbir seluruh alam. Sekali-kali tidak ada selain bagi-Nya; dan dengan demikian aku diperintahkan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Islam" Demikianlah sebahagian dari ikrar kita terhadap Allah Ta'ala lima kali sehari. Justeru itu berhati-hatilah dengan ungkapan kata kita. Kerana sesungguhnya kufur terhadap Allah Ta'ala bilamana kita mengeluarkan kata-kata hidup dan mati kita adalah selain kepada Allah Ta'ala.
    Barangsiapa yang mengerjakan amal soleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, Maka Sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan Sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan”. (Q.S.An-Nahl (16) : 97).
    Sabda Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam: “Barangsiapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah Ta'ala akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. (HR Muslim)... Sudahkah anda mencintai dia?Menyintai siapa??Dia ialah Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam,Nabi junjungan kita.Seorang hamba dan kekasih Allah Ta'ala yang senantiasa mengangkat tinggi darjat kita sebagai ummatnya,yang senantiasa memuliakan diri kita sebagai ummatnya,yang senantiasa menangis,risau akan nasib diri ummatnya apabila beliau sudah tiada,akan tetapi,apa yang telah dan akan kita lakukan terhadap apa yang telah Baginda lakukan?sangat-sangatlah jauh terasa akan diri ini,tertinggal jauh untuk menyayangi dan mencintai diri Baginda yang Agung.Mengalir air mata ini, bahawa diri ini,sudah mula lupa untuk mencintai Dia.

Follow by Email

Advertisement

Kopi Mineral

Bio Aura

Visitors & Followers

Profile Siakappaka

My photo
Blog memancing, mengenali spesies-spesies ikan & utility fansite
widgets