Blogs Fishing

Tuesday, April 27, 2010

Ikan Patin

Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasius Sutchi adalah spesis ikan air tawar jenis meserba yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong.

Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesis ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan sungai, udang dan bangkai binatang.

Ikan ini pernah mencetuskan kontroversi di Malaysia kerana harganya yang boleh mencecah RM180.00 sekilogram terutamanya di sekitar negeri Pahang yang mana telah dikenalpasti sebagai kawasan yang mempunyai sungai yang berupaya mewujudkan ikan patin terbaik dan sedap dimakan.

Masakan yang menjadi identiti bagi ikan ini adalah gulai tempoyak. Ikan patin mempunyai nilai komersial yang tinggi dan diternak di kolam-kolam dan di sangkar-sangkar. Terdapat beberapa jenis ikan patin yang biasa dikenali antaranya ialah:
  1. Patin kolam
  2. Patin Sungai (Patin buah, Patin Mucung, Patin Juara)
Industri
Ikan patin sangkar dijual pada harga RM14 sekilo disekitar daerah Temerloh dan daerah Bera dan Ikan patin sungai harganya boleh mencecah RM180 sekilo

2 comments:

Laskar Lensa Photography said...

mcm mana gmbr aku pegang patin tu leh ada sini..amek mana???

Min said...

Sorry bro... betul ke gambar hang... aku amik lam internet ler... buat contoh untuk info ikan patin... pergi jer google.com taip jer gambar ikan patin... keluar lah hang... ada lah tu member2 hang yg tolong masukkan tu... sorry erk...