Ilmu paling utama adalah mengenal ALLAH dan RasulNya

Wednesday, April 14, 2010 ·

Ilmu paling utama adalah mengenal ALLAH dan RasulNya…

Dewasa kini ramai yang seolah-olah meremehkan ilmu mengenal ALLAH dan Rasul, kononnya kerana itu adalah ilmu bagi kanak-kanak sahaja sedangkan dirinya sendiri tidak mengetahuinya, malangnya dia merasakan dirinya di atas rupa-rupanya masih ketinggalan di bawah.

ALLAH telah berfirman di dalam surah Muhammad ayat 19 yang bermaksud: “Ketahuilah bahawa sesungguhnya tiada tuhan melainkan ALLAH.” Di dalam ayat ini merupakan satu perintah agar mempelajari ilmu tauhid iaitu mengenal ALLAH.

Rasulullah pernah ditanya: Apakah amalan yang paling terbaik? Baginda menjawab: “Iman kepada ALLAH dan RasulNya.”, riwayat Bukhari. Ini kerana amalan-amalan soleh tidak akan diterima sama sekali oleh ALLAH tanpa beriman kepada ALLAH dan RasulNya.

Imam Ghazali pernah berkata: “Tidak sah ibadah seseorang itu kecuali selepas dia mengenal Tuhan yang berhak di sembah.” Ini bererti bahawa sesiapa yang bukan hanya tidak mengenal ALLAH bahkan menyamakan dan menyerupakan ALLAH dengan makhlukNya seperti mengatakan ALLAH itu adalah cahaya lampu atau mengatakan ALLAH duduk di atas arash atau mengatakan salah-satu sifatNya adalah sama seperti makhluk maka orang yang sebegini dia telah menyembah sesuatu yang dia khayal maka di kira musyrik.

Diriwayat oleh Ibnu Majah bahawa seorang sahabat Jundub Bin Abdullah telah menyatakan, “Ketika kami kecil, kami mempelajari keimanan dahulu sebelum mempelajari Al-Quran, kemudian kami baru mempelajari Al-Quran maka bertambahlah iman kami.”

Imam Baihaqi dalam Manaqib Assyafie meriwayatkan dari Imam Syafie bahawa telah mengatakan: “Kami mendahului ilmu tauhid dahulu sebelum ilmu fekah”.

Berkata pula Imam Abu Hanifah: “Ketahuilah sesungguhnya mendalami ilmu tauhid lebih afdhal dari mendalami ilmu hukum-hakam.” Ini tidak bermakna ilmu hukum-hakam tidak perlu dipelajari akan tetapi kata-kata Imam Abu Hanifah menerangkan bahawa ilmu tauhid teramatlah penting.

Telah berkata imam kita Imam Abu Hasan Al-Ash’ary: “Perkara pertama wajib dipelajari oleh seorang hamba itu adalah ilmu mengenal ALLAH, Rasul dan AgamaNya.

Baitul Iman Dungun….

1 comments:

SANI AL-ZAMAKHSYARI said...
Saturday, April 17, 2010 at 9:52:00 AM GMT+8  

Apa khabar? Blog anda begitu ilmiah dan saya telah promote kan dalam blog saya.. oleh itu jika anda tidak keberatan mohon promote kan di blog anda. terima kasih.

http://materialilmiah.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Message

Komen Terkini

    Recent Comments Widget by Jom Bina Belog

Logo

Logo
    Ya Allah tambahkanlah bagi kami rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar dunia dan akhirat. Ya Allah terima kasih atas kehidupan kami, nafas kami, rezeki kami & segala2nya yang kau limpahkan kepada kami, kami mohon seandainya kami tak memiliki cukup waktu untuk membahagiakan orang tua kami, adik-beradik kami, jiran2 kami, sahabat2 kami dan orang2 yang kami sayang, satu pinta kami bahagiakan mereka dengan kasih sayangMu, berikan juga kami kekuatan untuk menghadapi hari2 kami. Ya Allah menangkanlah perjuangan saudara-saudara kami di Libya, Syria, Yaman, Mesir, Tunisia, Afganistan, Iraq, Palestine, Myanmar dan di seluruh dunia tumbangkanlah musuh-musuhMu yang telah menindas mereka. Aaminn... "Sesungguhnya, solatku, ibadahku, hidup dan matiku, aku serahkan hanya kepada Allah Ta'ala yang mentadbir seluruh alam. Sekali-kali tidak ada selain bagi-Nya; dan dengan demikian aku diperintahkan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Islam" Demikianlah sebahagian dari ikrar kita terhadap Allah Ta'ala lima kali sehari. Justeru itu berhati-hatilah dengan ungkapan kata kita. Kerana sesungguhnya kufur terhadap Allah Ta'ala bilamana kita mengeluarkan kata-kata hidup dan mati kita adalah selain kepada Allah Ta'ala.
    Barangsiapa yang mengerjakan amal soleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, Maka Sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan Sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan”. (Q.S.An-Nahl (16) : 97).
    Sabda Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam: “Barangsiapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah Ta'ala akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. (HR Muslim)... Sudahkah anda mencintai dia?Menyintai siapa??Dia ialah Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam,Nabi junjungan kita.Seorang hamba dan kekasih Allah Ta'ala yang senantiasa mengangkat tinggi darjat kita sebagai ummatnya,yang senantiasa memuliakan diri kita sebagai ummatnya,yang senantiasa menangis,risau akan nasib diri ummatnya apabila beliau sudah tiada,akan tetapi,apa yang telah dan akan kita lakukan terhadap apa yang telah Baginda lakukan?sangat-sangatlah jauh terasa akan diri ini,tertinggal jauh untuk menyayangi dan mencintai diri Baginda yang Agung.Mengalir air mata ini, bahawa diri ini,sudah mula lupa untuk mencintai Dia.

Follow by Email

Advertisement

Kopi Mineral

Bio Aura

Visitors & Followers

Profile Siakappaka

My photo
Blog memancing, mengenali spesies-spesies ikan & utility fansite
widgets