Blogs Fishing

Tuesday, April 27, 2010

Ikan Pari

Ikan Pari atau nama saintifiknya Dasyatis uarnak adalah sejenis ikan yang sedap dimakan dan terdapat diseluruh dunia.

Ikan Pari adalah bersaudara dengan ikan jerung. Tetapi tidak seperti ikan jerung, yang merupakan pemangsa yang menggerunkan dengan rahang yang berkuasa.

Ikan pari jarang sekali menugut manusia dan mulutnya yang kecil bukanlah ancaman sama sekali.
Berhampiran pangkal ekor ikan pari terdapat taji sekitar 8-inch yang diselitupi dengan bahan yang sama yang membentuk sisik yu, yang dikenali sebagai dermis dentikle (dermal denticles).

Hujung ini, yang menjadi keras dan tegang apabila ikan pari merasa terancam, berbentuk seperti pisau daging bergerigi dan memiliki bisa yang mengancam pemangsa.

Sebahagian besar racun itu sendiri adalah toksin berasaskan protein yang menyebabkan kesakitan pada mamalia dan boleh juga mengubah kadar degupan jantung dan pernafasan.

Ikan pari jarang menyerang manusia, bagaimanapun sekiranya ia dipijak, ikan pari akan menggunakan tajinya sebagai satu bentuk mempertahankan diri," mengikut Nancy Passarelli dan Andrew Piercy bagi Florida Muzium Sejarah Semulajadi. "Walaupun ditikam oleh ekor ikan pari amat menyakitkan, ia adalah jarang menjadi ancaman kepada nyawa manusia."

Terdapat kira-kira 200 spesies ikan pari. Ia terdapat di kedua-duanya air tawar dan di lautan. Kebanyakannya tidak mempunyai keupayaan untuk menyengat.

Spesies Pari
 1. Ikan Pari Lang
 2. Ikan Pari Kemenjan
 3. Ikan Pari Ekor Lembu
 4. Ikan Pari Tapir
 5. Ikan Pari Hantu
 6. Ikan Pari Sarban
 7. Ikan Pari Kebas
 8. Ikan Pari Nyonya
 9. Ikan Pari Daun
 10. Ikan Pari Benting
 11. Ikan Pari Pasir
 12. Ikan Pari Harimau

4 comments:

Zulfaka said...

besaunya! Ni saiz biasa ke?

mrs.lovesick said...

mak aih! besanye ikan..

~LaDaYaNa~ said...

besa nye..huhu..kenduri nih..hehe..:p

sebi_2569 said...

very beautiful blog and photo; bravo