background img

PENYIKSAAN DALAM DAKWAH RASULULLAH Sollallahhu'alaihiwasallam

PENYIKSAAN DALAM DAKWAH RASULULLAH Sollallahhu'alaihiwasallam.

Puak Quraisy begitu melampau dan bersangatan menentang Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dan sahabat-sahabat baginda. Antara apa yang diceritakan oleh Abdullah bin 'Amru bin al-'As, "Ketika Nabi Sollallahhu'alaihiwasallam bersembahyang di Kaabah, Aqabah bin Abi Muit datang mencekik baginda dengan bajunya.

Kemudian Abu Bakar datang memegang kepala bahu Aqabah sambil menolaknya dari Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dan berkata, Kenapa engkau hendak membunuh manusia yang mengaku dan mengucap "Tuhanku ialah Allah." Pada ketika yang lain pula baginda terpaksa menanggung berbagai-bagai kejian dan maki-hamun ketika berjalan di tengah-tengah puak Quraisy dan ketika melalui di hadapan kumpulan-kumpulan mereka.

Pesanan Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam kepada para sahabat dalam perjuangan bersama dengan Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam ialah yang telah diceritakan oleh Bukhari dari Khabbab bin al-'Arat,"Aku datang menemui Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam baginda sedang meletakkan kepalanya berbaring berbantalkan pakaiannya di bawah lindungan Kaabah.

Di kala itu kami sedang mengalami penyiksaan yang amat sangat, lantas aku berkata kepada Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam, : Wahai Rasulullah, mengapa tuan tidak memohon daripada Tuhan untuk sekalian mereka? Baginda terus bangun dan duduk dengan muka yang merah dan berkata,"Sesungguhnya mereka yang terdahulu daripada kamu pernah diganyang dengan pencakar besi hingga ke tulang dan urat sadar, tapi sebiji padi pun mereka tidak berganjak dan ada pula di antara mereka dibelah kepala dengan gergaji namun demikian mereka tetap juga tidak mengubah pendirian mereka. Biarlah Tuhan sempurnakan perkara ini (agama Islam) sehingga manusia yang berjalan dari Sanaa ke Hadhralmaut tidak akan gentar dan takut sesuatu melainkan Allah."

USTAZ AHMAD FIRDAUS BIN ISMAIL
PEGAWAI PENASIHAT AGAMA
KETUA
UNIT DAKWAH DAN PEMBANGUNAN INSAN
CENTRE for ISLAMIC THOUGHT AND UNDERSTANDING
UITM TERENGGANU

TEL : 09-8400313 / 1313

0 comments:

Blog List

Advertisement

Chat

Followers