Anak Aset ke Syurga atau Neraka?

Tuesday, January 10, 2012 ·


Subhanallah, sesungguhnya video ini telah memberi rasa keinsafan buat diri ini, semoga kesedihan melihat tontonan video ini mendatangkan keinsafan dan seterusnya berazam untuk melakukan hal tersebut.

Bila matinya anak adam maka terputuslah amal ibadat kecuali tiga perkara, ilmu yang manfaat, sedekah dan amal jariah, anak soleh yang mendoakan ibu-bapanya dan Ustaz Don sebut salah satunya adalah waladun soleh(anak yang soleh), yad'ulah(yang
mendoakannya), maksud doa dari anak yang soleh, besar maksud hadith ini, anak-anak adalah aset ibu-bapa ke syurga, bagaimana ibu-bapa didik anaknya sehingga bila ibu-bapa mati, anak itu faham islam dan beramal dengannya sehingga dapat bawa ibu-bapanya ke syurga(anak yang soleh), wallahualam.

Akhirnya sebagai anak, hendaklah kita melakukan amal-amal yang soleh agar kedua ibu-bapa kita sentiasa mendapat kebaikan samada semasa mereka masih hidup atau telah meninggal dunia. Inilah ukuran kasih sayang kita kepada mereka.

Allahu akbar! moga-moga kitalah anak yang akan menjadi imam di kala mereka dijemputNya, kitalah yang akan memandikan mereka di kala mereka tidak bernyawa, kitalah yang akan menurunkan mereka ke dalam liang lahad di kala masa mereka telah tiba, dan kitalah yang akan membacakan talkin untuk mereka. Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosaku, dosa-dosa kedua ibu-bapaku dan rahmatilah serta kasihanilah mereka seperti mana mereka mengasihani daku ketika aku kecil, Dan tempatkanlah Roh Mereka Bersama-sama Orang Yang Beriman Dan Jauhkanlah Mereka Dari Seksaan Kubur Dan Kau Terangilah Kubur-kubur Mereka, Amin...

4 comments:

Anonymous said...
Thursday, January 12, 2012 at 9:45:00 AM GMT+8  

Sedih tonton vid ni,melekat di jiwa,tq admin____ida KL

Anonymous said...
Friday, January 13, 2012 at 4:37:00 PM GMT+8  

same gk ngan kite ni

busana muslim wanita said...
Tuesday, January 24, 2012 at 1:45:00 AM GMT+8  

thx untuk artikelnya. bagus dan bermanfaat banget

Laila said...
Saturday, February 4, 2012 at 11:27:00 PM GMT+8  

Air mataku mengalir jua.... Moga anak2 kita aset kesyurga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Message

Komen Terkini

    Recent Comments Widget by Jom Bina Belog

Logo

Logo
    Ya Allah tambahkanlah bagi kami rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar dunia dan akhirat. Ya Allah terima kasih atas kehidupan kami, nafas kami, rezeki kami & segala2nya yang kau limpahkan kepada kami, kami mohon seandainya kami tak memiliki cukup waktu untuk membahagiakan orang tua kami, adik-beradik kami, jiran2 kami, sahabat2 kami dan orang2 yang kami sayang, satu pinta kami bahagiakan mereka dengan kasih sayangMu, berikan juga kami kekuatan untuk menghadapi hari2 kami. Ya Allah menangkanlah perjuangan saudara-saudara kami di Libya, Syria, Yaman, Mesir, Tunisia, Afganistan, Iraq, Palestine, Myanmar dan di seluruh dunia tumbangkanlah musuh-musuhMu yang telah menindas mereka. Aaminn... "Sesungguhnya, solatku, ibadahku, hidup dan matiku, aku serahkan hanya kepada Allah Ta'ala yang mentadbir seluruh alam. Sekali-kali tidak ada selain bagi-Nya; dan dengan demikian aku diperintahkan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Islam" Demikianlah sebahagian dari ikrar kita terhadap Allah Ta'ala lima kali sehari. Justeru itu berhati-hatilah dengan ungkapan kata kita. Kerana sesungguhnya kufur terhadap Allah Ta'ala bilamana kita mengeluarkan kata-kata hidup dan mati kita adalah selain kepada Allah Ta'ala.
    Barangsiapa yang mengerjakan amal soleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, Maka Sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan Sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan”. (Q.S.An-Nahl (16) : 97).
    Sabda Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam: “Barangsiapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah Ta'ala akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. (HR Muslim)... Sudahkah anda mencintai dia?Menyintai siapa??Dia ialah Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam,Nabi junjungan kita.Seorang hamba dan kekasih Allah Ta'ala yang senantiasa mengangkat tinggi darjat kita sebagai ummatnya,yang senantiasa memuliakan diri kita sebagai ummatnya,yang senantiasa menangis,risau akan nasib diri ummatnya apabila beliau sudah tiada,akan tetapi,apa yang telah dan akan kita lakukan terhadap apa yang telah Baginda lakukan?sangat-sangatlah jauh terasa akan diri ini,tertinggal jauh untuk menyayangi dan mencintai diri Baginda yang Agung.Mengalir air mata ini, bahawa diri ini,sudah mula lupa untuk mencintai Dia.

Follow by Email

Advertisement

Kopi Mineral

Bio Aura

Visitors & Followers

Profile Siakappaka

My photo
Blog memancing, mengenali spesies-spesies ikan & utility fansite
widgets