Gelama Bongkok

Wednesday, March 7, 2012 ·

Dah mula dah... pesta memancing ikan gelama bagi tahun 2012 akan bermula di Pantai Teluk Lipat Dungun Terengganu ini, bagi Pak Ripin semalam adalah hari pertama beliau mencuba nasib mencari si ikan gelama wal hasilnya boleh lah dapat juga 3 ekor dalam masa 2 jam memancing dari pukul 10.00pm hingga 12.00pm.

Melihat keadaan air laut semalam seperti air baru bagi ikan-ikan gelama dan
buluh hendak berkumpul, insyaAllah jika minggu ini tidak hujan dan tidak berangin kebiasaan makin bertambah banyaklah ikan-ikan gelama dan buluh berkumpul dan semestinya sepanjang Pantai Teluk Lipat Dungun ini seperti biasa akan didatangi dan dihuni oleh ramai kaki-kaki pancing yang datang dari dalam dan luar daerah Dungun.

Bermula 2 minggu lepas lagi, ramai juga kaki-kaki pancang datang ke sini mencari ikan ebek, pari dan gelama, tempat utama yang menjadi sasarannya ialah di kawasan kubur Sura Tengah dan di kawasan kelab golf serta Hotel UiTM Dungun di mana kawasan-kawasan ini telah menjadi lubuk si ikan ebek.

1 comments:

Anonymous said...
Friday, March 9, 2012 at 8:28:00 AM GMT+8  

smlm ramai giler dtg mancing kat area ni, mcm pesta da smlm, suka wlau dpt 2 ekr jer. huhu --- ijan g. pasir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Message

Komen Terkini

    Recent Comments Widget by Jom Bina Belog

Logo

Logo
    Ya Allah tambahkanlah bagi kami rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar dunia dan akhirat. Ya Allah terima kasih atas kehidupan kami, nafas kami, rezeki kami & segala2nya yang kau limpahkan kepada kami, kami mohon seandainya kami tak memiliki cukup waktu untuk membahagiakan orang tua kami, adik-beradik kami, jiran2 kami, sahabat2 kami dan orang2 yang kami sayang, satu pinta kami bahagiakan mereka dengan kasih sayangMu, berikan juga kami kekuatan untuk menghadapi hari2 kami. Ya Allah menangkanlah perjuangan saudara-saudara kami di Libya, Syria, Yaman, Mesir, Tunisia, Afganistan, Iraq, Palestine, Myanmar dan di seluruh dunia tumbangkanlah musuh-musuhMu yang telah menindas mereka. Aaminn... "Sesungguhnya, solatku, ibadahku, hidup dan matiku, aku serahkan hanya kepada Allah Ta'ala yang mentadbir seluruh alam. Sekali-kali tidak ada selain bagi-Nya; dan dengan demikian aku diperintahkan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Islam" Demikianlah sebahagian dari ikrar kita terhadap Allah Ta'ala lima kali sehari. Justeru itu berhati-hatilah dengan ungkapan kata kita. Kerana sesungguhnya kufur terhadap Allah Ta'ala bilamana kita mengeluarkan kata-kata hidup dan mati kita adalah selain kepada Allah Ta'ala.
    Barangsiapa yang mengerjakan amal soleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, Maka Sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan Sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan”. (Q.S.An-Nahl (16) : 97).
    Sabda Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam: “Barangsiapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah Ta'ala akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. (HR Muslim)... Sudahkah anda mencintai dia?Menyintai siapa??Dia ialah Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam,Nabi junjungan kita.Seorang hamba dan kekasih Allah Ta'ala yang senantiasa mengangkat tinggi darjat kita sebagai ummatnya,yang senantiasa memuliakan diri kita sebagai ummatnya,yang senantiasa menangis,risau akan nasib diri ummatnya apabila beliau sudah tiada,akan tetapi,apa yang telah dan akan kita lakukan terhadap apa yang telah Baginda lakukan?sangat-sangatlah jauh terasa akan diri ini,tertinggal jauh untuk menyayangi dan mencintai diri Baginda yang Agung.Mengalir air mata ini, bahawa diri ini,sudah mula lupa untuk mencintai Dia.

Follow by Email

Advertisement

Kopi Mineral

Bio Aura

Visitors & Followers

Profile Siakappaka

My photo
Blog memancing, mengenali spesies-spesies ikan & utility fansite
widgets