FENOMENA KEPALA AIR

Friday, November 21, 2014 ·

Maksub ibu air atau kepala air ialah lipahan air yang besar yang membanjiri sungai dan berlaku dengan tiba-tiba dan pantas. Jika dirujuk kepada kamus dewan edisi empat pula, ia bermaksud "permulaan atau penghabisan air bah, lidah air." Fenomena ini berlaku di seluruh dunia dan kadangkala meragut banyak nyawa.

Punca atau sumber kepala air:
1. Hujan di hulu sungai dengan kadar luar biasa, akibat daripada itu akar pokok tidak dapat memainkan peranan menahan air untuk diserap kedalam tanah maka ia terus melimpah dan masuk ke sungai dengan banyak.

2. Berlaku tanah runtuh akibat pembalakan atau semulajadi, pokok-pokok yang dipotong dibiarkan atau runtuhan semulajadi menumbangkan pokok dan ini akan menghasilkan empangan-empangan kecil yang menakung air. Kesannya, jika ia tidak dapat 
menahan tekanan untuk menakung air ia akan pecah dan berlakulah limpahan air yang besar.

3. Hujan di kawasan tanah tinggi (gunung) lebih dari kebiasaan, walaupun akar pokok memperlahankan proses air mengalir ke sungai namun jika hujan berlaku lebat dan lama,

maka air akan melimpah masuk ke sungai dengan kadar yang banyak dan laju.

4. Jika berlaku empangan pecah dan gempa bumi (jarang berlaku).

Cara mengesan jika dijangka akan berlaku.
1. Jika anda mandi di satu kawasan sungai atau air terjun (terutama musim hujan), lihatlah sekeliling kawasan cuba cari sebarang tanda yang menunjukkan paras air yang melimpah di kawasan tersebut. Selepas itu buatlah suatu tanda aras selamat contoh mengguna kayu atau batu sebagai penunjuk sama ada air naik atau tidak.

2. Dengan melihat perubahan kepada warna air dan arus yang mengalir, jika air bertukar warna dari jernih menjadi keruh juga arus bertampah kuat lebih baik anda naik.

3. Kadangkala air tidak menjadi terus keruh, tetapi perubahan kepada deras air akan berlaku. Jika anda merasakan tekanan kepada kaki, seperti tengelamnya ia di dasar sungai (akibat pasir ) maka naiklah ke darat.

4.Dengan melihat kearah hulu sungai atau puncak atau lembah pergunungan, lihatlah pergerakan awan, jika mendung kemudian keputihan (bermakna hujan) maka buatlah penilaian anda sendiri samada selamat atau tidak untuk beriadah disungai.

Apa patut buat jika ia berlaku(menyelamatkan diri):
1-Jika sedang berenang atau berkhemah,carilah kawasan yang selamat terbaik dikawasan tinggi dan jauh dari sungai.

2-Jika sedang melintas sungai kerana 'treakking', secara berkumpulan bantulah rakan yang berada ditengah-tengah untuk melintas secepat mungkin, yang belum melitas berpatah balik dan carilah tempat selamat contoh berlari naik kekawasan tinggi atau memanjat pokok yang difikirkan selamat (besar).

3-Andai kata tidak bernasib baik, berpautlah pada pokok, ranting atau apa saja dan bertawakalah atau ikut sahaja arus itu dan cari peluang untuk berenang ketepi.

4-Jika ada mangsa yang boleh diselamatkan, gunakanlah tali atau kayu untuk menolong meraka ketempat selamat. Jangan berenang untuk menolong kerana sangat merbahaya. Ini disebabkan jika kepala air berlaku, kebiasan ia kan membawa sekali kayu atau pokok yang tumbang batu dan pasir dan ini akan megakibatkan kecederaan yang teruk jika terkena.

5-Yang terakhir mintalah bantuan pasukan penyelamat contoh SMART atau tunggu sahaja keadaan pulih kepada asal dan carilah jalan keluar.
sumber daripada blog lusuh...

2 comments:

Tejaoo wg said...
Monday, November 24, 2014 at 3:22:00 PM GMT+8  

setiap pemancing perlu mengetahui serba sedikit asas memasuki hutan,laut dan memahami keadaan sekitar dengan cepat.

good info.

Update terbaru dari Tepen Caster: Fishzilla: Toman Ynag menakutkan

Admin said...
Monday, November 24, 2014 at 9:07:00 PM GMT+8  

Betul tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Message

Komen Terkini

    Recent Comments Widget by Jom Bina Belog

Logo

Logo
    Ya Allah tambahkanlah bagi kami rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar dunia dan akhirat. Ya Allah terima kasih atas kehidupan kami, nafas kami, rezeki kami & segala2nya yang kau limpahkan kepada kami, kami mohon seandainya kami tak memiliki cukup waktu untuk membahagiakan orang tua kami, adik-beradik kami, jiran2 kami, sahabat2 kami dan orang2 yang kami sayang, satu pinta kami bahagiakan mereka dengan kasih sayangMu, berikan juga kami kekuatan untuk menghadapi hari2 kami. Ya Allah menangkanlah perjuangan saudara-saudara kami di Libya, Syria, Yaman, Mesir, Tunisia, Afganistan, Iraq, Palestine, Myanmar dan di seluruh dunia tumbangkanlah musuh-musuhMu yang telah menindas mereka. Aaminn... "Sesungguhnya, solatku, ibadahku, hidup dan matiku, aku serahkan hanya kepada Allah Ta'ala yang mentadbir seluruh alam. Sekali-kali tidak ada selain bagi-Nya; dan dengan demikian aku diperintahkan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Islam" Demikianlah sebahagian dari ikrar kita terhadap Allah Ta'ala lima kali sehari. Justeru itu berhati-hatilah dengan ungkapan kata kita. Kerana sesungguhnya kufur terhadap Allah Ta'ala bilamana kita mengeluarkan kata-kata hidup dan mati kita adalah selain kepada Allah Ta'ala.
    Barangsiapa yang mengerjakan amal soleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, Maka Sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan Sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan”. (Q.S.An-Nahl (16) : 97).
    Sabda Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam: “Barangsiapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah Ta'ala akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. (HR Muslim)... Sudahkah anda mencintai dia?Menyintai siapa??Dia ialah Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam,Nabi junjungan kita.Seorang hamba dan kekasih Allah Ta'ala yang senantiasa mengangkat tinggi darjat kita sebagai ummatnya,yang senantiasa memuliakan diri kita sebagai ummatnya,yang senantiasa menangis,risau akan nasib diri ummatnya apabila beliau sudah tiada,akan tetapi,apa yang telah dan akan kita lakukan terhadap apa yang telah Baginda lakukan?sangat-sangatlah jauh terasa akan diri ini,tertinggal jauh untuk menyayangi dan mencintai diri Baginda yang Agung.Mengalir air mata ini, bahawa diri ini,sudah mula lupa untuk mencintai Dia.

Follow by Email

Advertisement

Kopi Mineral

Bio Aura

Visitors & Followers

Profile Siakappaka

My photo
Blog memancing, mengenali spesies-spesies ikan & utility fansite
widgets