Salam 'idulFitri 1434H

Sunday, August 4, 2013 ·

Bulan Ramadhan hampir kepenghujung..
Hari lebaran bakal menjelma..
Tangan dihulur jari sepuluh disusun..
Mohon kemaafan silap dan dosa dari semua..
Malam al qadhar dicari semua orang..
Jumpa sekali amalan seribu tahun..
Sempena hari raya bakal menjelang..
Termakan terminum harap dihalalkan..

Sempena hari lebaran yang bakal menjelma..
Kami (Siakappaka) dikesempatan ini menyusun jari..
Menghulur kedua belah tangan buat semua..
Segala dosa dan kesalahan mohon dimaafi..
Samada secara sedar atau sebaliknya.. 
Terima kasih..

Doa di Awal Bulan Syawal (Ust. Anis Matta)

Ya Allah berilah aku kesabaran di saat tidak ada solusi bagi seluruh masalah dan tantangan hidupku kecuali hanya kesabaran.. Ya Allah teguhkanlah aku dengan kalimat peneguh dariMu.. dalam kehidupan dunia maupun di akhirat kelak.. Ya Allah penuhilah hatiku dengan keyakinan di saat semua manusia meremehkan agamaMu dan meragukan janji-janjiMu.. Ya Allah berilah aku keberanian di saat ketakutan pada musuh-musuhMu dan kepengecutan melanda hati manusia.. Ya Allah berikan aku tekad dan kekuatan untuk tetap berada di jalan kebenaran.. dan ilhamilah aku melakukan semua kebaikan yg Engkau sukai.. Ya Allah berikanlah aku bahagian dari seluruh kabaikan yang diminta dan Engkau berikan kepada Nabi-NabiMu dan hamba-hambaMu yang saleh.. Ya Allah turunkanlah ketenangan dan ketegaran dalam hatiku pada setiap cubaan dan goncangan yang merintangi jalan perjuanganku.. Ya Allah bersihkan hatiku dari segala bentuk kemunafikan.. riya.. keangkuhan.. penuhilah hatiku dengan keikhlasan, kejujuran dan kerendahan hati.. Ya Allah jika ada kebaikan yang luput dalam doa-doaku maka berikanlah ia padaku, jika ada keburukan yang lupa keperlindungkan padaMu maka jauhkan aku darinya.. Ya Allah menangkanlah perjuangan saudara-saudara kami di Libya, Syria, Yaman, Mesir, Tunisia, Afganistan, Iraq, Palestine dan di seluruh dunia tumbangkanlah musuh-musuhMu yang telah menindas mereka.. Ya Allah jadikanlah amal-amalku ikhlas hanya untukMu, benar sesuai tuntunan NabiMu, bermanfaat bagi kaum muslimin dan seluruh manusia.. Ya Allah ilhami aku ketepatan dalam melaksanakan kebenaran, ilhami aku ketepatan dalam mengambil keputusan, jauhkan aku dari fitnah dan syubhat.. Ya Allah sempurnakan segala kekurangan pada setiap amal yang kulakukan.. dan tutuplah seluruh aibku yang kuketahui dan tidak kuketahui.. Aaminn..

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Message

Komen Terkini

    Recent Comments Widget by Jom Bina Belog

Logo

Logo
    Ya Allah tambahkanlah bagi kami rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar dunia dan akhirat. Ya Allah terima kasih atas kehidupan kami, nafas kami, rezeki kami & segala2nya yang kau limpahkan kepada kami, kami mohon seandainya kami tak memiliki cukup waktu untuk membahagiakan orang tua kami, adik-beradik kami, jiran2 kami, sahabat2 kami dan orang2 yang kami sayang, satu pinta kami bahagiakan mereka dengan kasih sayangMu, berikan juga kami kekuatan untuk menghadapi hari2 kami. Ya Allah menangkanlah perjuangan saudara-saudara kami di Libya, Syria, Yaman, Mesir, Tunisia, Afganistan, Iraq, Palestine, Myanmar dan di seluruh dunia tumbangkanlah musuh-musuhMu yang telah menindas mereka. Aaminn... "Sesungguhnya, solatku, ibadahku, hidup dan matiku, aku serahkan hanya kepada Allah Ta'ala yang mentadbir seluruh alam. Sekali-kali tidak ada selain bagi-Nya; dan dengan demikian aku diperintahkan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Islam" Demikianlah sebahagian dari ikrar kita terhadap Allah Ta'ala lima kali sehari. Justeru itu berhati-hatilah dengan ungkapan kata kita. Kerana sesungguhnya kufur terhadap Allah Ta'ala bilamana kita mengeluarkan kata-kata hidup dan mati kita adalah selain kepada Allah Ta'ala.
    Barangsiapa yang mengerjakan amal soleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, Maka Sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan Sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan”. (Q.S.An-Nahl (16) : 97).
    Sabda Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam: “Barangsiapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah Ta'ala akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. (HR Muslim)... Sudahkah anda mencintai dia?Menyintai siapa??Dia ialah Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam,Nabi junjungan kita.Seorang hamba dan kekasih Allah Ta'ala yang senantiasa mengangkat tinggi darjat kita sebagai ummatnya,yang senantiasa memuliakan diri kita sebagai ummatnya,yang senantiasa menangis,risau akan nasib diri ummatnya apabila beliau sudah tiada,akan tetapi,apa yang telah dan akan kita lakukan terhadap apa yang telah Baginda lakukan?sangat-sangatlah jauh terasa akan diri ini,tertinggal jauh untuk menyayangi dan mencintai diri Baginda yang Agung.Mengalir air mata ini, bahawa diri ini,sudah mula lupa untuk mencintai Dia.

Follow by Email

Advertisement

Kopi Mineral

Bio Aura

Visitors & Followers

Profile Siakappaka

My photo
Blog memancing, mengenali spesies-spesies ikan & utility fansite
widgets