Siakap Merah Di Tebing Tembah

November 08, 2010 by
Assalamu'alaikum semua...06 Nov 2010, 10.30pm: Siakap merah seberat 400g yang dapat ku pancing di Sungai Kg. Tebing Tembah Paka Dungun Terengganu, di mana lokasi pancing ini? Perlu menyusuri jalan kampung yang bersebelahan dengan Sekolah Kebangsaan Tebing Tembah sehingga bertemu dengan jalan mati yang berhampiran dengan sungai, aa di situlah lokasinya, tempat yang cantik dan menarik dengan penuh didiami batu-batu besar dan kecil yang mana menjadi tempat kegemaran siakap merah bermain.

Siakap merah adalah sejenis ikan yang sangat agresif, ganas dan gemar menyelam masuk ke celah-celah batu apabila terkena pancing, walaupun hanya seberat 400g joran ku sepanjang 8 kaki terpelanting hampir jatuh ke dalam sungai dibuatnya. Mmm kalaulah masa tu disambar ikan siakap merah seberat 1kg ke atas jawabnya aku kena said bye bye lah kat joran aku tu.

Bagi aku memancing siakap merah di sungai lebih mencabar jika dibandingkan memancing ikan-ikan lain di pantai kerana tempatnya penuh berbatu dan sering kali tali pancing terputus akibat geseran pada celah-celah batu.

Blog List

Comment

Recent Comments Widget by Jom Bina Belog