Antara ikan tilapia adalah:
1.Tilapia Hitam (Oreochromis mossambicus).
2.Tilapia Merah (Oreochromis niloticus)
3.Tilapia Biru (Oreochromis aureus)
Akuakultur:
Tilapia telah menjadi ikan ketiga penting selepas karp dan salmonid, dengan pengeluaran mencecah 1,505,804 tan metri pada 2002. Disebabkan saiznya yang besar, pertumbuhan pantas, dan rasanya, sejumlah tilapiine cichlid merupakan tumpuan bagi usaha akuakultur utama, terutamanya pelbagai spesies Oreochromis, Sarotherodon, dan Tilapia, kesemuanya secara tidak rasmi dikenali sebagai tilapia. Sebagaimana ikan besar lain, ia merupakan sumber portin yang baik dan merupakan sasaran popular bagi penangkapan nelayan kecil dan perdagangan. Pada asalnya, kebanyakan penangkapan ikan tersebut adalah di Afrika, tetapi perlepasan tilapia secara sengaja atau tidak sengaja dibeberapa tasik air tawar di Asia telah mendorong kepada projek akuakultur di negeri dengan iklim serdahana seperi ASEAM. Di zon serdahana tempatan, operasi penternakan tilapiine memerlukan tenaga bagi memanaskan air kepada suhu tropika yang diperlukan tilapia. Satu kaedah termasuk memanaskan air dengan menggunakan haba sampingan dari kilang dan logi kuasa.
Ternakan Ikan Tilapia
http://www.metacafe.com/watch/4225498/anak_talapia_pok_karimclub_siakapputihblogspot/
2 comments:
ikan talapia goreng cili api
lazat
hahah lari tajuk kah?
Very nice post, once you translate it, ;).
The tilapia is one of one of the most tasty, and also healthy fishes that somebody can imagin.
Congratulations for your blog.
Post a Comment