Tenggiri Dungun

Monday, August 18, 2014 · 1 comments

Tenggiri spesies yang terkenal dengan kuasa pecutan dan terdapat di seluruh perairan laut barat dan timur di Malaysia serta di negara-negara Asia, ia tergolong dalam keluarga "marga Scomberomorus/suku Scombridae", begitu juga dengan spesies Talang, Tuna dan Tongkol. Spesies ini sangat digemari ramai sehingga diperdagangkan dalam bentuk segar, kering dan juga ada diolah menjadi kerupuk/krupuk.

Rupa bentuk spesies ini memanjang, mempunyai tubuh yang kuat terutama pada sisi-sisinya, tidak bersisik, muncungnya meruncing dengan mulut lebar dan gigi-gigi yang tajam serta kuat di rahang atas dan bawah.

Di Malaysia ia adalah spesies yang tergolong dalam spesies yang terbesar sehingga dapat mencapai panjang 220cm. Tenggiri merupakan ikan yang kerap berenang berkumpulan dalam kelompok kecil tidak jauh dari pantai. Banyak teknik-teknik yang digunakan oleh para pemancing untuk memancing spesies pecutan ini dan antara teknik yang paling popular dan sering digunakan untuk menjerat ikan tenggiri ini ialah teknik menghanyut (drifting) umpan hidup yang disambungkan sedikit dawai pada perambut.

Berat ikan: 6kg
Jumlah Tangkapan: 3 ekor
Lokasi: Perairan pantai antara Tanjung Jara & Kuala Dungun.
Teknik: Drifting.
Umpan:  Ikan Kekacang hidup.
Pemancing: Shahrul UiTM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Message

Komen Terkini

    Recent Comments Widget by Jom Bina Belog

Logo

Logo
    Ya Allah tambahkanlah bagi kami rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar dunia dan akhirat. Ya Allah terima kasih atas kehidupan kami, nafas kami, rezeki kami & segala2nya yang kau limpahkan kepada kami, kami mohon seandainya kami tak memiliki cukup waktu untuk membahagiakan orang tua kami, adik-beradik kami, jiran2 kami, sahabat2 kami dan orang2 yang kami sayang, satu pinta kami bahagiakan mereka dengan kasih sayangMu, berikan juga kami kekuatan untuk menghadapi hari2 kami. Ya Allah menangkanlah perjuangan saudara-saudara kami di Libya, Syria, Yaman, Mesir, Tunisia, Afganistan, Iraq, Palestine, Myanmar dan di seluruh dunia tumbangkanlah musuh-musuhMu yang telah menindas mereka. Aaminn... "Sesungguhnya, solatku, ibadahku, hidup dan matiku, aku serahkan hanya kepada Allah Ta'ala yang mentadbir seluruh alam. Sekali-kali tidak ada selain bagi-Nya; dan dengan demikian aku diperintahkan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Islam" Demikianlah sebahagian dari ikrar kita terhadap Allah Ta'ala lima kali sehari. Justeru itu berhati-hatilah dengan ungkapan kata kita. Kerana sesungguhnya kufur terhadap Allah Ta'ala bilamana kita mengeluarkan kata-kata hidup dan mati kita adalah selain kepada Allah Ta'ala.
    Barangsiapa yang mengerjakan amal soleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, Maka Sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan Sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan”. (Q.S.An-Nahl (16) : 97).
    Sabda Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam: “Barangsiapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah Ta'ala akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. (HR Muslim)... Sudahkah anda mencintai dia?Menyintai siapa??Dia ialah Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam,Nabi junjungan kita.Seorang hamba dan kekasih Allah Ta'ala yang senantiasa mengangkat tinggi darjat kita sebagai ummatnya,yang senantiasa memuliakan diri kita sebagai ummatnya,yang senantiasa menangis,risau akan nasib diri ummatnya apabila beliau sudah tiada,akan tetapi,apa yang telah dan akan kita lakukan terhadap apa yang telah Baginda lakukan?sangat-sangatlah jauh terasa akan diri ini,tertinggal jauh untuk menyayangi dan mencintai diri Baginda yang Agung.Mengalir air mata ini, bahawa diri ini,sudah mula lupa untuk mencintai Dia.

Follow by Email

Advertisement

Kopi Mineral

Bio Aura

Visitors & Followers

Profile Siakappaka

My photo
Blog memancing, mengenali spesies-spesies ikan & utility fansite
widgets