Blogs Fishing

Monday, July 1, 2013

Kurau Kuala Dungun

Assalamu'alaikum semua... kami (Amer & Pak Ripin) turun memancing semalam pada pukul 10.00 malam di lokasi Pantai Kuala Dungun ingin memburu Kurau dan Gelama sebanyak mungkin, memang kami dah target dari awal lagi kerana minggu ni air surut pada lewat malam, seperti mana kita ketahui ikan Kurau atau Senangin gemar bermain di kawasan-kawasan perairan pantai yang tenang dan cetek. Kami hanya menggunakan umpan hirisan udang mentah yang dibeli di supermarket walaupun kita semua tahu umpan yang terbaik dalam memancing ikan Kurau atau senangin ini adalah udang hidup, ikan belanak dan sotong, bahkan gewang dan fly juga dikatakan boleh digunakan jika kena dengan caranya.

Wal hasilnya inilah ia ikan kurau bersaiz 1kg seekor yang berjaya kami pancing semalam, sambaran kurau pertama semalam dan berjaya dinaikkan pada jam 12.35am dan tangkapan kedua pula yang berjaya Pak Ripin naikkan sekitar jam 1.10am, ini menunjukkan semestinya spesis kurau ini adalah spesis yang hidup secara berkumpulan. Kami pulang pada jam 2.30am dengan total keseluruhan tangkapan sebanyak 19 ekor. 2 ekor Kurau, 1 ekor Senangin dan 16 ekor Gelama Bongkok sebesar tapak tangan semuanya... Alhamdulillah syukur...

20 Penyebab Terbatalnya Akidah

Sekiranya seseorang itu melakukan 20 perkara berikut, maka batallah Iman mereka..

1. Bertawakkal dan bergantung selain Allah S.W.T.
2. Mengingkari nikmat Allah S.W.T., sama ada nikmat yang kelihatan atau tidak, mudah difikirkan atau memerlukan penelitian khusus.
3. Bekerja atau berkhidmat dengan tujuan selain Allah S.W.T.
4. Membuat undang-undang menurut kemahuan manusia, bukan menurut kehendak dan ketentuan yang telah digariskan oleh Allah S.W.T.
5. Mentaati selain Allah S.W.T. tanpa keredhaan-Nya.
6. Menjalankan hukum selain dari hukum Allah S.W.T. atau tidak menggunakan hukum Allah S.W.T. sebagai rujukan dalam semua masalah.
7. Tidak beriman kepada salah satu dari ajaran Islam atau keseluruhannya.
8. Menyintai dunia lebih dari akhirat.
9. Menghina salah satu dari ajaran Al-Quran atau Sunnah, mempersenda orang-orang alim atau orang-orang yang memperjuangkan Islam atau memperolok hukum-hukum Allah S.W.T.
10. Menghalalkan apa yang diharamkan oleh Allah S.W.T. dan mengharamkan apa yang dihalalkan oleh-Nya.
11. Tidak beriman sepenuhnya kepada sumber hukum iaitu Al-Quran dan Sunnah.
12. Mengangkat orang kafir dan munafiqin sebagai pemimpin serta tidak menyintai orang Islam dan orang Mukmin.
13. Tidak beradab dalam bergaul dengan Rasulullah s.a.w.
14. Rasa takut dan lemah hati dalam menegakkan Tauhid dan merasa senang dan terbuka di dalam menegakkan syirik.
15. Menyatakan bahawa Al-Quran mempunyai pertentangan antara ayat yang zahir dengan isi yang terkandung di dalamnya.
16. Tidak mengetahui ma’rifat Allah S.W.T. dengan pengenalan yang benar dan jelas, serta mengingkari sifat-sifat ketuhanan dan mengingkari nama-nama-Nya.
17. Tidak mengetahui Rasulullah s.a.w. secara benar atau menafikan adanya sifat-sifat yang terpuji yang diberikan oleh Allah S.W.T. kepadanya, atau menghina sifat-sifat yang terpuji tersebut, atau tidak meyakini bahawa Rasulullah s.a.w. ialah contoh tauladan yang baik bagi seluruh umat manusia.
18. Mengkafir orang yang mengucapkan dua kalimah syahadah, tidak mahu mangkafirkan orang yang telah ingkar syahadah dan tidak menghalalkan perang dengan mereka.
19. Mengerjakan sesuatu ibadah bukan kerana Allah S.W.T., seperti menyembelih bukan kerana Allah S.W.T., sujud dan ruku’ bukan kerana Allah S.W.T., atau tawaf di sekeliling lain dan Ka’bah dengan niat bukan mendekatkan diri kepada Allah S.W.T.
20. Berperasaan riya’.
sumber : LamanKongsi.Blogspot.com