Blogs Fishing

Wednesday, April 7, 2010

Info Ikan Haruan

Ikan Haruan ialah sejenis ikan air tawar jenis karnivor.

Ia merupakan spesies asli hutan hujan tropika boleh hidup dalam air payau dan biasa didapati di negara-negara rantau Asia Tenggara.

Ia terbahagi kepada dua jenis iaitu bersaiz besar dinamakan Ikan Toman (Channa melanostoma) dan yang kecil ikan haruan (Channa striatus).

Terdapat 30 spesies ikan haruan di dunia dengan lapan jenis terdapat di Sarawak, dua di Sabah dan empat di Semenanjung Malaysia. Ikan Toman, Bujuk dan Haruan adalah dalam satu keluarga tetapi berlainan spesies.

Ikan Haruan dewasa menunjukkan perlakuan monogami selain mempunyai daya penguasaan wilayah yang cukup kukuh. Ikan Haruan boleh hidup dalam air yang bertakung, bergerak perlahan, cetek dan berlumpur. Bagaimanapun, kebiasaannya Haruan boleh didapati di kolam, sungai, tasik, terusan pertanian, sawah dan muara sungai. Berat kebiasaannya ikan Haruan hanyalah sekitar satu kilogram.

Kenali Ikan Toman

Ikan Toman atau nama saintifiknya Channa micropeltes. adalah tergolong dalam ikan air tawar yang terdapat di negara-negara ASEAN termasuk di Malaysia. Di Indonesia ikan ini banyak didapati di kawasan pertanian khususnya daerah Sumatera (kebun-kebun kelapa sawit), dan banyak diberitakan ikan ini suka menggigit manusia.

Anak Ikan Toman sepanjang 2 cm. Ketika kecil, ia bewarna kemerah-merahan.

Anak ikan Toman sepanjang 9 cm berbanding siling 18.5mm.

Info Ikan Baung

Ikan Baung atau nama saintifiknya Mystus spp, adalah tergolong dalam ikan air tawar yang terdapat di negara-negara ASEAN termasuk di Malaysia. Ikan baung terdapat dalam sungai termasuk sungai Kalimantan Tengah dan ukurannya mampu mencapai 20 kg.

Umpan yang digunakan untuk memancing ikan ini biasanya adalah induk semut (rangrang) yang berwarna hijau terang. Satu kail biasanya dikaitkan 5 hingga 10 ekor induk semut tersebut, atau menggunakan cacing tanah yang besar atau usus ayam.

Menurut penduduk setempat ikan baung sekitar 60-an ke bawah memancing ikan ini dengan sabun. Rasa ikan baung ini tidak ada bandingannya apalagi selepas dibakar atau dipesmol (acar kuning).

Gambar rajah ikan di bawah adalah Ikan Baung Pisang merupakan ikan air tawar, nama sainsnya Bagarius negricep, diet utamanya adalah anak-anak ikan, udang dan serangga kecil.

Utusan Pertama Bertemu Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam

UTUSAN PERTAMA BERTEMU RASULULLAH Sollallahhu'alaihiwasallam

Dalam keadaan dan suasana pahit yang dihadapi oleh Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dan para sahabat baginda, satu perutusan dari luar Makkah telah datang menemui Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dengan tujuan hendak mempelajari Islam secara dekat.

Perutusan seramai 12 orang itu adalah penganut agama Nasrani dari Negeri Habsyah yang telah mengiringi Jaafar bin Abi Talib sekembalinya dari Habsyah selepas peristiwa hijrah yang pertama.

Apabila mereka bersemuka dengan Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dan melihat budi pekerti serta tingkah laku baginda di samping mendengar beberapa potongan ayat al-Quran, tanpa berlengah mereka lagi mereka terus memeluk agama Islam.

Apabila berita ini sampai kepada Abu Jahal, ia meluru datang menemui perutusan tadi sambil berkata, "Belum pernah kami melihat perutusan yang dungu seperti kamu. Kamu dikirim untuk menyiasat berkenaan orang ini (Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam), belum sempat kamu meletak punggung ke lantai, kamu sudah beriman dengannya".

Serentak perutusan itu menjawab, "Selamatlah kamu, kami tidak mahu mengikut jejak langkah kamu. Kami mempunyai pendirian kami sendiri, dan ikutlah apa yang kamu mahu, kami tidak mahu melepaskan peluang kebajikan ini".

USTAZ AHMAD FIRDAUS BIN ISMAIL
PEGAWAI PENASIHAT AGAMA
KETUA
UNIT DAKWAH DAN PEMBANGUNAN INSAN
CENTRE for ISLAMIC THOUGHT AND UNDERSTANDING
UITM TERENGGANU
TEL : 09-8400313 / 1313

Funny Fishing... HaHa...