Info Ikan Haruan

Wednesday, April 7, 2010 · 0 comments

Ikan Haruan ialah sejenis ikan air tawar jenis karnivor.

Ia merupakan spesies asli hutan hujan tropika boleh hidup dalam air payau dan biasa didapati di negara-negara rantau Asia Tenggara.

Ia terbahagi kepada dua jenis iaitu bersaiz besar dinamakan Ikan Toman (Channa melanostoma) dan yang kecil ikan haruan (Channa striatus).

Terdapat 30 spesies ikan haruan di dunia dengan lapan jenis terdapat di Sarawak, dua di Sabah dan empat di Semenanjung Malaysia. Ikan Toman, Bujuk dan Haruan adalah dalam satu keluarga tetapi berlainan spesies.

Ikan Haruan dewasa menunjukkan perlakuan monogami selain mempunyai daya penguasaan wilayah yang cukup kukuh. Ikan Haruan boleh hidup dalam air yang bertakung, bergerak perlahan, cetek dan berlumpur. Bagaimanapun, kebiasaannya Haruan boleh didapati di kolam, sungai, tasik, terusan pertanian, sawah dan muara sungai. Berat kebiasaannya ikan Haruan hanyalah sekitar satu kilogram.

Kenali Ikan Toman

· 0 comments

Ikan Toman atau nama saintifiknya Channa micropeltes. adalah tergolong dalam ikan air tawar yang terdapat di negara-negara ASEAN termasuk di Malaysia. Di Indonesia ikan ini banyak didapati di kawasan pertanian khususnya daerah Sumatera (kebun-kebun kelapa sawit), dan banyak diberitakan ikan ini suka menggigit manusia.

Anak Ikan Toman sepanjang 2 cm. Ketika kecil, ia bewarna kemerah-merahan.

Anak ikan Toman sepanjang 9 cm berbanding siling 18.5mm.

Info Ikan Baung

· 0 comments

Ikan Baung atau nama saintifiknya Mystus spp, adalah tergolong dalam ikan air tawar yang terdapat di negara-negara ASEAN termasuk di Malaysia. Ikan baung terdapat dalam sungai termasuk sungai Kalimantan Tengah dan ukurannya mampu mencapai 20 kg.

Umpan yang digunakan untuk memancing ikan ini biasanya adalah induk semut (rangrang) yang berwarna hijau terang. Satu kail biasanya dikaitkan 5 hingga 10 ekor induk semut tersebut, atau menggunakan cacing tanah yang besar atau usus ayam.

Menurut penduduk setempat ikan baung sekitar 60-an ke bawah memancing ikan ini dengan sabun. Rasa ikan baung ini tidak ada bandingannya apalagi selepas dibakar atau dipesmol (acar kuning).

Gambar rajah ikan di bawah adalah Ikan Baung Pisang merupakan ikan air tawar, nama sainsnya Bagarius negricep, diet utamanya adalah anak-anak ikan, udang dan serangga kecil.

Utusan Pertama Bertemu Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam

· 0 comments

UTUSAN PERTAMA BERTEMU RASULULLAH Sollallahhu'alaihiwasallam

Dalam keadaan dan suasana pahit yang dihadapi oleh Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dan para sahabat baginda, satu perutusan dari luar Makkah telah datang menemui Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dengan tujuan hendak mempelajari Islam secara dekat.

Perutusan seramai 12 orang itu adalah penganut agama Nasrani dari Negeri Habsyah yang telah mengiringi Jaafar bin Abi Talib sekembalinya dari Habsyah selepas peristiwa hijrah yang pertama.

Apabila mereka bersemuka dengan Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dan melihat budi pekerti serta tingkah laku baginda di samping mendengar beberapa potongan ayat al-Quran, tanpa berlengah mereka lagi mereka terus memeluk agama Islam.

Apabila berita ini sampai kepada Abu Jahal, ia meluru datang menemui perutusan tadi sambil berkata, "Belum pernah kami melihat perutusan yang dungu seperti kamu. Kamu dikirim untuk menyiasat berkenaan orang ini (Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam), belum sempat kamu meletak punggung ke lantai, kamu sudah beriman dengannya".

Serentak perutusan itu menjawab, "Selamatlah kamu, kami tidak mahu mengikut jejak langkah kamu. Kami mempunyai pendirian kami sendiri, dan ikutlah apa yang kamu mahu, kami tidak mahu melepaskan peluang kebajikan ini".

USTAZ AHMAD FIRDAUS BIN ISMAIL
PEGAWAI PENASIHAT AGAMA
KETUA
UNIT DAKWAH DAN PEMBANGUNAN INSAN
CENTRE for ISLAMIC THOUGHT AND UNDERSTANDING
UITM TERENGGANU
TEL : 09-8400313 / 1313

Funny Fishing... HaHa...

· 0 commentsRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Message

Komen Terkini

    Recent Comments Widget by Jom Bina Belog

Logo

Logo
    Ya Allah tambahkanlah bagi kami rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar dunia dan akhirat. Ya Allah terima kasih atas kehidupan kami, nafas kami, rezeki kami & segala2nya yang kau limpahkan kepada kami, kami mohon seandainya kami tak memiliki cukup waktu untuk membahagiakan orang tua kami, adik-beradik kami, jiran2 kami, sahabat2 kami dan orang2 yang kami sayang, satu pinta kami bahagiakan mereka dengan kasih sayangMu, berikan juga kami kekuatan untuk menghadapi hari2 kami. Ya Allah menangkanlah perjuangan saudara-saudara kami di Libya, Syria, Yaman, Mesir, Tunisia, Afganistan, Iraq, Palestine, Myanmar dan di seluruh dunia tumbangkanlah musuh-musuhMu yang telah menindas mereka. Aaminn... "Sesungguhnya, solatku, ibadahku, hidup dan matiku, aku serahkan hanya kepada Allah Ta'ala yang mentadbir seluruh alam. Sekali-kali tidak ada selain bagi-Nya; dan dengan demikian aku diperintahkan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Islam" Demikianlah sebahagian dari ikrar kita terhadap Allah Ta'ala lima kali sehari. Justeru itu berhati-hatilah dengan ungkapan kata kita. Kerana sesungguhnya kufur terhadap Allah Ta'ala bilamana kita mengeluarkan kata-kata hidup dan mati kita adalah selain kepada Allah Ta'ala.
    Barangsiapa yang mengerjakan amal soleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, Maka Sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan Sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan”. (Q.S.An-Nahl (16) : 97).
    Sabda Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam: “Barangsiapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah Ta'ala akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. (HR Muslim)... Sudahkah anda mencintai dia?Menyintai siapa??Dia ialah Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam,Nabi junjungan kita.Seorang hamba dan kekasih Allah Ta'ala yang senantiasa mengangkat tinggi darjat kita sebagai ummatnya,yang senantiasa memuliakan diri kita sebagai ummatnya,yang senantiasa menangis,risau akan nasib diri ummatnya apabila beliau sudah tiada,akan tetapi,apa yang telah dan akan kita lakukan terhadap apa yang telah Baginda lakukan?sangat-sangatlah jauh terasa akan diri ini,tertinggal jauh untuk menyayangi dan mencintai diri Baginda yang Agung.Mengalir air mata ini, bahawa diri ini,sudah mula lupa untuk mencintai Dia.

Follow by Email

Advertisement

Kopi Mineral

Bio Aura

Visitors & Followers

Profile Siakappaka

My photo
Blog memancing, mengenali spesies-spesies ikan & utility fansite
widgets