Blogs Fishing

Thursday, February 25, 2010

Beri Makan Ikan Siakapputih Dgn Makanan Baja 1


Bg Mkn Ikan Siakap Dgn Mknan Baja 1 - Funny bloopers are a click away

Salam semua...

Ini lah cara-cara memberi makan ikan siakapputih dengan "makanan baja". Makanan baja ialah sisa-sisa ikan mentah yang boleh didapati daripada penjual-penjual ikan di pasar & penjual kerepok lekor. Sifu ini membeli makanan baja di pasar dengan harga RM20 sebanyak 8 baldi, cuba kita buat kiraan dan bayangkan dengan membeli makanan baja dengan palet/meh ikan(Bahasa Terengganu) 20kg 1 beg dengan harga RM110.

Sedangkan dengan memberi makan ikan dengan makanan baja boleh menyebabkan ikan cepat membesar jika dibandingkan dengan memberi makan ikan dengan palet/meh ikan 20kg. Sudah tentu jimat bukan dan proses pembesaran lebih cepat... ker guana... fikir-fikirkan lah...

Office Siakappaka

Office club Siakappaka Dungun Terengganu, Terletak di Sungai Paka Dungun, kawasan yang penuh dengan ikan siakap merah, siakap putih dan bermacam-macam jenis spesis ikan lagi yang gemar bermain di kawasan ini, TERUTAMAnya ikan Kuku Putih.

PERISTIWA HIJRAH PERTAMA DALAM ISLAM

PERISTIWA HIJRAH PERTAMA DALAM ISLAM

Penderitaan yang dialami oleh Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dan para sahabat baginda semakin teruk. Orang kafir Quraisy juga semakin zalim bertindak ke atas mereka. Baginda Sollallahhu'alaihiwasallam tidak sanggup melihat sahabat-sahabat terus derita melalui detik-detik sukar tersebut.

Akhirnya Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam mencadangkan agar mereka berhijrah ke Habsyah kerana rajanya pada ketika itu tidak kejam. Para sahabat Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam bersetuju dengan cadangan demikian. Mereka berhijrah beramai-ramai ke sana untuk mendapatkan perlindungan.

Di antara sahabat yang turut serta dalam hijrah yang pertama ini ialah Uthman bin ‘Affan dan isterinya Ruqaiyah puteri Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam, Zubair al-Awwan, Mus’ab bin Umair, dan Abdul rahman bin Auf. Jumlah mereka keseluruhannya seramai 80 orang.

Kaum kafir Quraisy telah mendapat berita tersebut lantas mengutuskan Abdullah bin Rabi’ah dan Amru bin al-‘As (ketika belum Islam) untuk memujuk Raja Najasyi menghalau orang-orang Islam yang telah berhijrah ke Habsyah tetapi usaha tersebut gagal.

Jaafar bin Abu Talib menjadi jurucakap orang-orang Islam ketika itu. Hujah-hujah Jaafar melalui ayat-ayat Allah Ta'ala dan ajaran-ajaran Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam telah menyebabkan usaha kafir Quraisy tersebut gagal.


USTAZ AHMAD FIRDAUS BIN ISMAIL
PEGAWAI PENASIHAT AGAMA
KETUA UNIT DAKWAH DAN PEMBANGUNAN INSAN
CENTRE for ISLAMIC THOUGHT AND UNDERSTANDING UITM TERENGGANU
TEL : 09-8400313 / 1313