Membina Sangkar Ikan Siakap Putih

Sunday, February 21, 2010 · 0 comments

Membina sangkar ikan Siakap Putih yang berukuran 10' x 10'

Tong:
1 Tong RM45
Tong yg. diperlukan sebanyak 12biji = RM540

Kayu:
Kayu 2 x 4 x 12 = 8 Batang

Pukat:
Pukat RM13 = 1Kg
Sebundle RM1800 = 5 petak
2 Jenis saiz Pukat: 1 ¼ dan 1 ½

Harga anak ikan:
1 ekor anak ikan: RM 1.60
Jika nak masuk 1000 ekor anak ikan = RM1600

Makanan ikan:
Makanan: 1 guni RM110 (25Kg)
3000 ekor: 3 hari makan
1500 ekor: 6 hari makan

Jualan:
6 Bulan – 1 Tahun, 1Kg = RM14.50

Kebiasaan ikan yang mati adalah separuh daripada anak ikan yang dimasukkan pada setiap satu sangkar, katakanlah 1000 ekor anak ikan yang dimasukkan pada setiap satu sangkar berjumlah RM1600 (RM1.60 seekor anak ikan), ikan yang mati sebanyak 500 ekor (kiraan Kasar), apabila cukup 6 bulan dan ikan-ikan telah mencapai seberat 1kg seekor (RM16.00), tibalah masanya untuk dijual dan keuntungan kasar sebanyak RM8000, itu berat 1kg, jika berat 2kg, 4kg atau 5kg berapa pula keuntungannya. Lain pula harganya jika ikan siakapputih seberat 600-800g seekor ianya mahal sedikit RM18.00 1kg.

Ikan Tapak Kasut

· 0 comments

Salam semua... ini adalah ikan Tapak Kasut, jika dilihat rupanya seakan-akan dengan Yu cicak atau Yu Bodoh(Panggilan org. Terengganu).

Jika dilihat lebih lagi... kepalanya sama maksudnya atas dan bawahnya serupa tak tahu yang mana atas dan yang mana bawah, rupa kepalanya seakan-akan dgn. tapak kasut, disebab itu lah ia dipanggil ikan Tapak Kasut.

Warnanya hijau dan berbelang kuning jika dilihat di dalam air ikan ini cantik seperti ikan peliharaan, soal isinya sedap itu tidak pasti, kerana ikan ini kebiasaannya orang tidak makan.

Tapi apa pun, ikan jenis apa pun sama ada habitatnya sungai ke laut ke semuanya boleh dimakan, kerana Nabi Sollallahhu'alaihiwasallam telah memberitahu semua jenis ikan boleh dimakan dan tidak perlu disembelih dan ada juga ikan yang makruh dimakan seperti ikan yang mengandungi racun (ikan Buntal), ikan buntal bukannya tidak boleh dimakan boleh tetapi ianya perlu dibuang racunnya terlebih dahulu dengan penuh teliti supaya tidak menjadi mangsa keracunan ikan si Buntal... he.. he...

PENYIKSAAN DALAM DAKWAH RASULULLAH Sollallahhu'alaihiwasallam

· 0 comments

PENYIKSAAN DALAM DAKWAH RASULULLAH Sollallahhu'alaihiwasallam.

Puak Quraisy begitu melampau dan bersangatan menentang Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dan sahabat-sahabat baginda. Antara apa yang diceritakan oleh Abdullah bin 'Amru bin al-'As, "Ketika Nabi Sollallahhu'alaihiwasallam bersembahyang di Kaabah, Aqabah bin Abi Muit datang mencekik baginda dengan bajunya.

Kemudian Abu Bakar datang memegang kepala bahu Aqabah sambil menolaknya dari Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dan berkata, Kenapa engkau hendak membunuh manusia yang mengaku dan mengucap "Tuhanku ialah Allah." Pada ketika yang lain pula baginda terpaksa menanggung berbagai-bagai kejian dan maki-hamun ketika berjalan di tengah-tengah puak Quraisy dan ketika melalui di hadapan kumpulan-kumpulan mereka.

Pesanan Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam kepada para sahabat dalam perjuangan bersama dengan Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam ialah yang telah diceritakan oleh Bukhari dari Khabbab bin al-'Arat,"Aku datang menemui Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam baginda sedang meletakkan kepalanya berbaring berbantalkan pakaiannya di bawah lindungan Kaabah.

Di kala itu kami sedang mengalami penyiksaan yang amat sangat, lantas aku berkata kepada Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam, : Wahai Rasulullah, mengapa tuan tidak memohon daripada Tuhan untuk sekalian mereka? Baginda terus bangun dan duduk dengan muka yang merah dan berkata,"Sesungguhnya mereka yang terdahulu daripada kamu pernah diganyang dengan pencakar besi hingga ke tulang dan urat sadar, tapi sebiji padi pun mereka tidak berganjak dan ada pula di antara mereka dibelah kepala dengan gergaji namun demikian mereka tetap juga tidak mengubah pendirian mereka. Biarlah Tuhan sempurnakan perkara ini (agama Islam) sehingga manusia yang berjalan dari Sanaa ke Hadhralmaut tidak akan gentar dan takut sesuatu melainkan Allah."

USTAZ AHMAD FIRDAUS BIN ISMAIL
PEGAWAI PENASIHAT AGAMA
KETUA
UNIT DAKWAH DAN PEMBANGUNAN INSAN
CENTRE for ISLAMIC THOUGHT AND UNDERSTANDING
UITM TERENGGANU

TEL : 09-8400313 / 1313

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Message

Komen Terkini

    Recent Comments Widget by Jom Bina Belog

Logo

Logo
    Ya Allah tambahkanlah bagi kami rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar dunia dan akhirat. Ya Allah terima kasih atas kehidupan kami, nafas kami, rezeki kami & segala2nya yang kau limpahkan kepada kami, kami mohon seandainya kami tak memiliki cukup waktu untuk membahagiakan orang tua kami, adik-beradik kami, jiran2 kami, sahabat2 kami dan orang2 yang kami sayang, satu pinta kami bahagiakan mereka dengan kasih sayangMu, berikan juga kami kekuatan untuk menghadapi hari2 kami. Ya Allah menangkanlah perjuangan saudara-saudara kami di Libya, Syria, Yaman, Mesir, Tunisia, Afganistan, Iraq, Palestine, Myanmar dan di seluruh dunia tumbangkanlah musuh-musuhMu yang telah menindas mereka. Aaminn... "Sesungguhnya, solatku, ibadahku, hidup dan matiku, aku serahkan hanya kepada Allah Ta'ala yang mentadbir seluruh alam. Sekali-kali tidak ada selain bagi-Nya; dan dengan demikian aku diperintahkan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Islam" Demikianlah sebahagian dari ikrar kita terhadap Allah Ta'ala lima kali sehari. Justeru itu berhati-hatilah dengan ungkapan kata kita. Kerana sesungguhnya kufur terhadap Allah Ta'ala bilamana kita mengeluarkan kata-kata hidup dan mati kita adalah selain kepada Allah Ta'ala.
    Barangsiapa yang mengerjakan amal soleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, Maka Sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan Sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan”. (Q.S.An-Nahl (16) : 97).
    Sabda Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam: “Barangsiapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah Ta'ala akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. (HR Muslim)... Sudahkah anda mencintai dia?Menyintai siapa??Dia ialah Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam,Nabi junjungan kita.Seorang hamba dan kekasih Allah Ta'ala yang senantiasa mengangkat tinggi darjat kita sebagai ummatnya,yang senantiasa memuliakan diri kita sebagai ummatnya,yang senantiasa menangis,risau akan nasib diri ummatnya apabila beliau sudah tiada,akan tetapi,apa yang telah dan akan kita lakukan terhadap apa yang telah Baginda lakukan?sangat-sangatlah jauh terasa akan diri ini,tertinggal jauh untuk menyayangi dan mencintai diri Baginda yang Agung.Mengalir air mata ini, bahawa diri ini,sudah mula lupa untuk mencintai Dia.

Follow by Email

Advertisement

Kopi Mineral

Bio Aura

Visitors & Followers

Profile Siakappaka

My photo
Blog memancing, mengenali spesies-spesies ikan & utility fansite
widgets