Blogs Fishing

Sunday, February 21, 2010

Membina Sangkar Ikan Siakap Putih

Membina sangkar ikan Siakap Putih yang berukuran 10' x 10'

Tong:
1 Tong RM45
Tong yg. diperlukan sebanyak 12biji = RM540

Kayu:
Kayu 2 x 4 x 12 = 8 Batang

Pukat:
Pukat RM13 = 1Kg
Sebundle RM1800 = 5 petak
2 Jenis saiz Pukat: 1 ¼ dan 1 ½

Harga anak ikan:
1 ekor anak ikan: RM 1.60
Jika nak masuk 1000 ekor anak ikan = RM1600

Makanan ikan:
Makanan: 1 guni RM110 (25Kg)
3000 ekor: 3 hari makan
1500 ekor: 6 hari makan

Jualan:
6 Bulan – 1 Tahun, 1Kg = RM14.50

Kebiasaan ikan yang mati adalah separuh daripada anak ikan yang dimasukkan pada setiap satu sangkar, katakanlah 1000 ekor anak ikan yang dimasukkan pada setiap satu sangkar berjumlah RM1600 (RM1.60 seekor anak ikan), ikan yang mati sebanyak 500 ekor (kiraan Kasar), apabila cukup 6 bulan dan ikan-ikan telah mencapai seberat 1kg seekor (RM16.00), tibalah masanya untuk dijual dan keuntungan kasar sebanyak RM8000, itu berat 1kg, jika berat 2kg, 4kg atau 5kg berapa pula keuntungannya. Lain pula harganya jika ikan siakapputih seberat 600-800g seekor ianya mahal sedikit RM18.00 1kg.

Ikan Tapak Kasut

Salam semua... ini adalah ikan Tapak Kasut, jika dilihat rupanya seakan-akan dengan Yu cicak atau Yu Bodoh(Panggilan org. Terengganu). Jika dilihat lebih lagi... kepalanya sama maksudnya atas dan bawahnya serupa tak tahu yang mana atas dan yang mana bawah, rupa kepalanya seakan-akan dgn. tapak kasut, disebab itu lah ia dipanggil ikan Tapak Kasut. Warnanya hijau dan berbelang kuning jika dilihat di dalam air ikan ini cantik seperti ikan peliharaan, soal isinya sedap itu tidak pasti, kerana ikan ini kebiasaannya orang tidak makan.

Tapi apa pun, ikan jenis apa pun sama ada habitatnya sungai ke laut ke semuanya boleh dimakan, kerana Nabi Sollallahhu'alaihiwasallam telah memberitahu semua jenis ikan boleh dimakan dan tidak perlu disembelih dan ada juga ikan yang makruh dimakan seperti ikan yang mengandungi racun (ikan Buntal), ikan buntal bukannya tidak boleh dimakan boleh tetapi ianya perlu dibuang racunnya terlebih dahulu dengan penuh teliti supaya tidak menjadi mangsa keracunan ikan si Buntal.

PENYIKSAAN DALAM DAKWAH RASULULLAH Sollallahhu'alaihiwasallam

PENYIKSAAN DALAM DAKWAH RASULULLAH Sollallahhu'alaihiwasallam.

Puak Quraisy begitu melampau dan bersangatan menentang Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dan sahabat-sahabat baginda. Antara apa yang diceritakan oleh Abdullah bin 'Amru bin al-'As, "Ketika Nabi Sollallahhu'alaihiwasallam bersembahyang di Kaabah, Aqabah bin Abi Muit datang mencekik baginda dengan bajunya.

Kemudian Abu Bakar datang memegang kepala bahu Aqabah sambil menolaknya dari Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam dan berkata, Kenapa engkau hendak membunuh manusia yang mengaku dan mengucap "Tuhanku ialah Allah." Pada ketika yang lain pula baginda terpaksa menanggung berbagai-bagai kejian dan maki-hamun ketika berjalan di tengah-tengah puak Quraisy dan ketika melalui di hadapan kumpulan-kumpulan mereka.

Pesanan Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam kepada para sahabat dalam perjuangan bersama dengan Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam ialah yang telah diceritakan oleh Bukhari dari Khabbab bin al-'Arat,"Aku datang menemui Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam baginda sedang meletakkan kepalanya berbaring berbantalkan pakaiannya di bawah lindungan Kaabah.

Di kala itu kami sedang mengalami penyiksaan yang amat sangat, lantas aku berkata kepada Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam, : Wahai Rasulullah, mengapa tuan tidak memohon daripada Tuhan untuk sekalian mereka? Baginda terus bangun dan duduk dengan muka yang merah dan berkata,"Sesungguhnya mereka yang terdahulu daripada kamu pernah diganyang dengan pencakar besi hingga ke tulang dan urat sadar, tapi sebiji padi pun mereka tidak berganjak dan ada pula di antara mereka dibelah kepala dengan gergaji namun demikian mereka tetap juga tidak mengubah pendirian mereka. Biarlah Tuhan sempurnakan perkara ini (agama Islam) sehingga manusia yang berjalan dari Sanaa ke Hadhralmaut tidak akan gentar dan takut sesuatu melainkan Allah."

USTAZ AHMAD FIRDAUS BIN ISMAIL
PEGAWAI PENASIHAT AGAMA
KETUA
UNIT DAKWAH DAN PEMBANGUNAN INSAN
CENTRE for ISLAMIC THOUGHT AND UNDERSTANDING
UITM TERENGGANU

TEL : 09-8400313 / 1313