Siakap Putih Di Sangkar Ikan 1

Thursday, February 18, 2010 · 0 comments

Siakap putih 5Kg

· 0 comments

PERISTIWA PERKAHWINAN RASULULLAH Sollallahhu'alaihiwasallam

· 0 comments

PERISTIWA PERKAHWINAN RASULULLAH Sollallahhu'alaihiwasallam

Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam telah berkahwin dengan Khadijah pada usia baginda genap 25 tahun manakala Khadijah 40 tahun.

Amru bin Asad, bapa saudara baginda telah menjadi wakil dalam urusan peminangan Khadijah.

Maisarah, pembantu Khadijah pula adalah individu yang telah memperkenalkan Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam kepada Khadijah dengan menceritakan kebaikan, kejujuran dan amanahnya Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam ketika menjalankan perniagaan di Syam.

Khadijah telah wafat ketika berusia 65 tahun. Ketika itu baginda Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam berusia 50 tahun.

Mereka telah dikurniakan 6 orang cahaya mata iaitu Qasim, Abdullah, Zainab, Roqayyah, Fatimah (Az-Zahra), Umi Kathum.USTAZ AHMAD FIRDAUS BIN ISMAIL
PEGAWAI PENASIHAT AGAMA
KETUA
UNIT DAKWAH DAN PEMBANGUNAN INSAN
CENTRE for ISLAMIC THOUGHT AND UNDERSTANDING
UITM TERENGGANU

TEL : 09-8400313 / 1313

Biodata RASULULLAH Sollallahhu'alaihiwasallam

· 0 comments

BIODATA RASULULLAH Sollallahhu'alaihiwasallam

Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571 Masehi
(dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah).
Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.
Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam).
Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah).


USTAZ AHMAD FIRDAUS BIN ISMAIL
PEGAWAI PENASIHAT AGAMA
KETUA
UNIT DAKWAH DAN PEMBANGUNAN INSAN
CENTRE for ISLAMIC THOUGHT AND UNDERSTANDING
UITM TERENGGANU

TEL : 09-8400313 / 1313

KORBAN : IBADAH PENUH IKHLAS DAN KESYUKURAN

· 0 comments

KORBAN : IBADAH PENUH IKHLAS DAN KESYUKURAN

Firman Allah Ta'ala :
“Dan bacakanlah (wahai Muhammad) kepada mereka kisah (mengenai) dua orang anak Adam (Habil dan Qabil) yang berlaku dengan sebenarnya, iaitu ketika mereka berdua mempersembahkan satu persembahan korban (untuk mendampingkan diri kepada Allah). Lalu diterima korban salah seorang di antaranya (Habil), dan tidak diterima (korban) dari yang lain (Qabil). Berkata (Qabil):” Sesungguhnya aku akan membunuhmu!”. (Habil) menjawab: “Hanyasanya Allah menerima (korban) dari orang-orang yang bertaqwa.”
(Surah al-Maidah : 27)

Bulan Zulhijjah, bulan haji dan korban. Bulan yang sangat sinonim dengan dua perkara ibadah yang diseru kepada umat Islam untuk melakukannya. Orang yang menunaikan haji pasti sudah lama bersedia jiwa dan raga untuk menjadi tetamu Allah Ta'ala di Bait al-Haram. Persediaan yang rapi untuk mendatangi rumah Penguasa yang berkuasa ke atas segala perkara di alam ini.

Bulan Zulhijjah juga, kalimah korban tidak akan lekang di bibir dan minda umat Islam. Ramai di kalangan kita yang sudah lama bersedia untuk meraikan kedatangan hari raya yang sangat beerti ini. Ada juga yang sudah lama menempah bahagian korban untuk musim korban akan datang. Tidak kurang juga yang masih berusaha mancari wakil yang boleh menguruskan penyertaan ibadah korban.

Suatu ketika dulu, ibadah korban hanya diadakan di masjid-masjid atau surau-surau. Tapi kini perubahan zaman seiring percambahan minda telah membawa umat Islam untuk melaksanakan ibadah korban di pelbagai tempat. Kedapatan institusi yang membuka penyertaan ibadah korban di tempat kerja. Situasi ini memupuk semangat kerjasama dan ukhuwwah di kalangan pekerja-pekerja. Malah terdapat juga yang menjalankan ibadah korban di kampung halaman dengan penyertaan dalam kalangan ahli keluarga sahaja sambil mengadakan perjumpaan besar keluarga. Meriah sungguh sambutan korban yang diraikan.

Daripada situasi ini, terdapat satu persoalan yang harus bermain di minda kita. Apakah sebenarnya perkara yang perlu dihayati oleh umat Islam daripada hari raya Aidul Adha ini? Apakah cukup sekadar kemeriahan manyambut pelaksanaan ibadah korban yang dilakukan? Atau cukup sekadar menunaikan solat sunat Aidul Adha di masjid atau surau? Apakah perbezaannya sambutan Aidul Adha berbanding Aidul Fitri? Hanya berbeza pada lembu dan kambingnya sahaja ke? Sebenarnya perlu ada kefahaman yang jitu dan tepat dalam melakukan semua perkara ini bagi memastikan ia diterima oleh Allah Ta'ala sebagai ibadah yang mengundang pahala.

Dalam merungkaikan perkara ini, ayat Allah Ta'ala di dalam Surah al-Maidah ayat 27 di atas menceritakan serba sedikit bagaimana pengorbanan yang membawa kepada penerimaan Allah Ta'ala. Apabila disebut mengenai penerimaan Allah Ta'ala, maka secara mudahnya akan ada korban yang tidak diterima oleh Allah Ta'ala seperti mana yang telah berlaku kepada Qabil. Bagaimanakah caranya untuk ibadah korban kita diterima oleh Allah Ta'ala? Bagaimanakah pula keadaan korban yang tidak diterima oleh Allah Ta'ala?

Intipati asas dalam melaksanakan sesuatu ibadah ialah wujudnya keikhlasan dalam diri seseorang terhadap ibadah yang dilakukan. Keikhlasan inilah punca bagi segala kesan yang akan timbul daripada sesuatu ibadah.
Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam bersabda :

“Berbahagialah sekali bagi orang-orang yang memiliki sifat keikhlasan. Mereka itu adalah merupakan lampu-lampu untuk memberikan petunjuk, menjadi terang atau nyata dan tidak mengenai mereka segala bentuk fitnah, terhapus bagaikan kegelapan.”
(Diriwayat oleh Baihaqi)

Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam bersabda ketika menyampaikan pesanan kepada Muaz bin Jabal :

“Berlaku ikhlaslah dalam melaksanakan agamamu, maka cukuplah untukmu amalan yang sedikit.”
(Diriwayatkan oleh al-Hakim)

Jelas sekali sesuatu amalan itu walaupun sedikit tetap akan diterima oleh Allah Ta'ala apabila ia dikepilkan bersekali dengan keikhlasan. Sebaliknya amalan yang hebat dan banyak, tapi sunyi daripada keikhlasan kepada Allah Ta'ala akan ditolak oleh Allah Ta'ala. Begitu juga dengan ibadah korban yang dilakukan, pastinya keikhlasan yang terdapat di dalam hati Habil dengan menyediakan hasil ternakan yang terbaik dan paling sihat membawa kepada penerimaan oleh Allah Ta'ala. Sebaliknya sikap Qabil yang hanya menyediakan hasil tanaman yang layu dan tidak baik dengan perasaan terpaksa dan sebagainya mengakibatkan korban yang dilakukan tidak diterima oleh Allah Ta'ala.

Di samping aspek keikhlasan yang dibentuk di dalam diri, aspek bersyukur juga merupakan content yang penting dalam melakukan ibadah korban bahkan juga pada ibadah-ibadah yang lain. Apabila kita diberi ruang oleh Allah Ta'ala untuk bekerja dan menikmati pendapatan bulanan, rasa bersyukur dengan segala pemberian dariNya akan menginsafkan kita untuk mengeluarkan sedikit daripada sekalian banyaknya harta yang dianugerahkan ke arah tujuan ibadah seperti sedekah, zakat dan korban. Dengan penuh kesyukuran itulah kita akan membentuk keyakinan yang lebih kuat dan lebih mantap terhadap rezeki yang dikurniakan oleh Allah Ta'ala kepada kita.

“Dari Aisyah r.anha bahawasanya Rasulullah sSollallahhu'alaihiwasallam berdiri untuk bersolat di waktu malam sehingga pecah-pecah kedua-dua tumit kakinya. Saya lalu berkata : “Mengapakah anda mengerjakan sedemikian ini, padahal anda itu sudah diampuni oleh Allah Ta'ala daripada dosa anda yang terdahulu dan yang terkemudian?” Baginda Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam menjawab : “Kalau begitu tidakkah patut aku menjadi seorang hamba yang bersyukur.”
(Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim)

Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam telah menunjukkan contoh terbaik kepada kita. Sekalipun baginda maksum dan tidak berdosa, baginda tetap teguh dan mantap dalam melaksanakan ibadah kepada Allah Ta'ala. Apatah lagi kita semua? Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam yang merupakan kekasih Allah Ta'ala telah melakukan ibadah sampai tahap begitu, kita semua seharusnya berusaha lebih dari itu bagi menjamin untuk mendapat keredhaan dan keberkatan hidup daripada Allah Ta'ala.

Amat jelas kepada kita bahawa pemantapan konsep ikhlas dan bersyukur di dalam diri seorang muslim amat penting dalam menghadapi bulan Zulhijjah. Ibadah haji dan korban yang dilaksanakan perlulah diasaskan daripada kedua-dua pasak yang kukuh dan jitu ini. Jadikanlah, musim haji dan korban kali ini bakal membentuk jiwa yang ikhlas dan penuh kesyukuran kepada zat yang Maha Agung, Allah Subhanahu wa Ta'ala.


AHMAD FIRDAUS BIN ISMAIL AL-HAFIZ
PEGAWAI PENASIHAT AGAMA
UITM TERENGGANU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Message

Komen Terkini

    Recent Comments Widget by Jom Bina Belog

Logo

Logo
    Ya Allah tambahkanlah bagi kami rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar dunia dan akhirat. Ya Allah terima kasih atas kehidupan kami, nafas kami, rezeki kami & segala2nya yang kau limpahkan kepada kami, kami mohon seandainya kami tak memiliki cukup waktu untuk membahagiakan orang tua kami, adik-beradik kami, jiran2 kami, sahabat2 kami dan orang2 yang kami sayang, satu pinta kami bahagiakan mereka dengan kasih sayangMu, berikan juga kami kekuatan untuk menghadapi hari2 kami. Ya Allah menangkanlah perjuangan saudara-saudara kami di Libya, Syria, Yaman, Mesir, Tunisia, Afganistan, Iraq, Palestine, Myanmar dan di seluruh dunia tumbangkanlah musuh-musuhMu yang telah menindas mereka. Aaminn... "Sesungguhnya, solatku, ibadahku, hidup dan matiku, aku serahkan hanya kepada Allah Ta'ala yang mentadbir seluruh alam. Sekali-kali tidak ada selain bagi-Nya; dan dengan demikian aku diperintahkan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Islam" Demikianlah sebahagian dari ikrar kita terhadap Allah Ta'ala lima kali sehari. Justeru itu berhati-hatilah dengan ungkapan kata kita. Kerana sesungguhnya kufur terhadap Allah Ta'ala bilamana kita mengeluarkan kata-kata hidup dan mati kita adalah selain kepada Allah Ta'ala.
    Barangsiapa yang mengerjakan amal soleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, Maka Sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan Sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan”. (Q.S.An-Nahl (16) : 97).
    Sabda Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam: “Barangsiapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah Ta'ala akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. (HR Muslim)... Sudahkah anda mencintai dia?Menyintai siapa??Dia ialah Rasulullah Sollallahhu'alaihiwasallam,Nabi junjungan kita.Seorang hamba dan kekasih Allah Ta'ala yang senantiasa mengangkat tinggi darjat kita sebagai ummatnya,yang senantiasa memuliakan diri kita sebagai ummatnya,yang senantiasa menangis,risau akan nasib diri ummatnya apabila beliau sudah tiada,akan tetapi,apa yang telah dan akan kita lakukan terhadap apa yang telah Baginda lakukan?sangat-sangatlah jauh terasa akan diri ini,tertinggal jauh untuk menyayangi dan mencintai diri Baginda yang Agung.Mengalir air mata ini, bahawa diri ini,sudah mula lupa untuk mencintai Dia.

Follow by Email

Advertisement

Kopi Mineral

Bio Aura

Visitors & Followers

Profile Siakappaka

My photo
Blog memancing, mengenali spesies-spesies ikan & utility fansite
widgets